Kolutići lignji su očišćene i narezane lignje, a kada se poslužuju u tijestu i pržene, jedno su od najklasičnijih talijanskih ljetnih specijaliteta. Ovaj recept za hrskave zlatne kolutiće lignji poslužite uz kriške limuna i pržene krumpiriće.
Sastojci potrebni da se pripreme kolutići lignji su:
- 450 grama lignji narezanih na kolutiće
- 3 šalice ulja za prženje
- 2/3 šalice brašna
- 4 srednja jaja
- 4 žlice griz brašna
- sol
- 1 limun, narezan na kriške
Kako biste pripremili ove kolutiće lignji najprije kolutiće isperite tekućom vodom i potpuno osušite papirnatim ručnicima. U velikom loncu na srednje visokoj temperaturi zagrijte nekoliko centimetara ulja. U plitku zdjelu stavite višenamjensko brašno. Lagano umutite jaja u velikoj zdjeli za miješanje. Stavite griz u manju posudu. Umočite kolutove lignji u brašno, protresite ih da uklonite višak. Pobrašnjene kolutiće umočite u jaje pa u griz.
Pržite izvađene lignje u nekoliko serija kako biste izbjegli prenatrpanost, dok ne postanu hrskave i lagano zlatne, otprilike 1 do 2 minute. Šupljikavom žlicom premjestite pržene lignje na tanjur obložen papirnatim ručnikom da se ocijede. Kolutići lignji već su gotovi i spremni za posluživanje. Začinite solju po ukusu i odmah poslužite s kriškama limuna.