Peka je velika keramička ili željezna posuda zvonastog oblika za pečenje na otvorenom ognjištu. Lignje ispod peke s krumpirom čine savršeno jelo za veliki ručak. Rezultat je mekano meso sa super mekim krumpirom i koncentriranim okusima.
Sastojci potrebni da se pripreme lignje ispod peke s krumpirom su:
- 1 kilogram lignji
- 700 grama krumpira
- 4 režnja češnjaka
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- Par grančica svježeg ružmarina
- 1 decilitar bijelog vina
Kako biste pripremili lignje ispod peke s krumpirom, najprije pripremite sve sastojke. Lignje očistite, krumpir narežite na ploške i češnjak nasjeckajte na listiće. U lim za pečenje posložite red krumpira da pokrije cijelo dno. Na krumpir posložite lignje, a na lignje ponovno poslažite krumpir. Sve skupa prelijte s nekoliko velikih žlica maslinovog ulja. Na ugijan kamin stavite lim za pečenje te peku prekrijte žarom. Nakon 60 minuta pomiješajte sadržaj peke te ostavite da se peče još 20 minuta. Pečene lignje ispod peke s krumpirom su gotove i spremne za posluživanje. Dobar tek!