Recept i priprema /

Kako pripremiti lazanje od patlidžana?

Image
Foto: Pixabay

Lazanje od patlidžana je izvrsna zdrava alternativa za tradicionalne lazanje. Donosimo jednostavan recept za izvrsne lazanje od patlidžana.

30.3.2022.
11:23
Pixabay
VOYO logo

Ovaj recept za lazanje od patlidžana s niskim udjelom ugljikohidrata zamjenjuje uobičajene kore za lazanje tanko narezanim pečenim patlidžanom, a između kriški patlidžana je slatka, kremasta mješavina ricotte, špinata, parmezana i gljiva.

Sastojci potrebni za pripremu lazanje od patlidžana su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 velika patlidžana
  • 3 1/2 žlice maslinovog ulja
  • 1 ½ žličice soli
  • ½ žličice crnog papra
  • 450 grama cremini gljiva
  • 3 češnja češnjaka
  • 1/2 žličice origana
  • 1 konzerva umaka za tjesteninu
  • 1 posuda ricotta sira
  • 1 pakiranje špinata
  • 1 jaje
  • mozzarella
  • 2 žlice nasjeckanog bosiljka

Za lazanje od patlidžana najprije zagrijte pećnicu na 200°C. Rasporedite narezane patlidžane u jednom sloju na tepsije. Premažite 2 1/2 žlice ulja s obje strane svih kriški. Po vrhu pospite 1/2 žličice soli i ¼ žličice papra.

Pecite patlidžan dok ne omekša i porumeni, oko 25 minuta, okrećući kriške. Izvadite kriške iz pećnice i smanjite temperaturu na 175°C. U velikoj tavi zagrijte ulje, dodajte gljive i pirjajte 7 minuta. Dodajte češnjak, sol i origano te pirjajte još 2 minute. Maknite s vatre i dodajte umak za tjesteninu te pomiješajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veliku zdjelu dodajte ricottu, 1/4 šalice parmezana, jaje i preostalu 1/2 žličice soli i preostalu 1/4 žličice papra. Dobro promiješajte, dok se smjesa ne sjedini ravnomjerno. Umiješajte špinat, razbijte ga vilicom i što ravnomjernije rasporedite sa smjesom od ricotte.

Na dno posude za pečenje žlicom izlijte polovicu marinara umaka od gljiva i rasporedite u ravnomjeran sloj. Na vrh položite 4 kriške patlidžana, a zatim svu smjesu od ricotte. Ponavljajte dok ne ponestane sastojaka. Pecite 25 do 30 minuta, dok se sir ne otopi, dok lazanje od patlidžana ne bude vruće i pjenušavo. Izvadite iz pećnice i pospite svježim začinskim biljem i poslužite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo