Ovaj recept za lazanje od patlidžana s niskim udjelom ugljikohidrata zamjenjuje uobičajene kore za lazanje tanko narezanim pečenim patlidžanom, a između kriški patlidžana je slatka, kremasta mješavina ricotte, špinata, parmezana i gljiva.
Sastojci potrebni za pripremu lazanje od patlidžana su:
- 2 velika patlidžana
- 3 1/2 žlice maslinovog ulja
- 1 ½ žličice soli
- ½ žličice crnog papra
- 450 grama cremini gljiva
- 3 češnja češnjaka
- 1/2 žličice origana
- 1 konzerva umaka za tjesteninu
- 1 posuda ricotta sira
- 1 pakiranje špinata
- 1 jaje
- mozzarella
- 2 žlice nasjeckanog bosiljka
Za lazanje od patlidžana najprije zagrijte pećnicu na 200°C. Rasporedite narezane patlidžane u jednom sloju na tepsije. Premažite 2 1/2 žlice ulja s obje strane svih kriški. Po vrhu pospite 1/2 žličice soli i ¼ žličice papra.
Pecite patlidžan dok ne omekša i porumeni, oko 25 minuta, okrećući kriške. Izvadite kriške iz pećnice i smanjite temperaturu na 175°C. U velikoj tavi zagrijte ulje, dodajte gljive i pirjajte 7 minuta. Dodajte češnjak, sol i origano te pirjajte još 2 minute. Maknite s vatre i dodajte umak za tjesteninu te pomiješajte.
U veliku zdjelu dodajte ricottu, 1/4 šalice parmezana, jaje i preostalu 1/2 žličice soli i preostalu 1/4 žličice papra. Dobro promiješajte, dok se smjesa ne sjedini ravnomjerno. Umiješajte špinat, razbijte ga vilicom i što ravnomjernije rasporedite sa smjesom od ricotte.
Na dno posude za pečenje žlicom izlijte polovicu marinara umaka od gljiva i rasporedite u ravnomjeran sloj. Na vrh položite 4 kriške patlidžana, a zatim svu smjesu od ricotte. Ponavljajte dok ne ponestane sastojaka. Pecite 25 do 30 minuta, dok se sir ne otopi, dok lazanje od patlidžana ne bude vruće i pjenušavo. Izvadite iz pećnice i pospite svježim začinskim biljem i poslužite.