Recept za sočno i mekano pečeno pile
Piletina je jedan od najčešće konzumiranih izvora bjelančevina u prehrani. Može se pripremiti na brojne načine, a jedan od najukusnijih je sočno pečeno pile. Za pripremu sočnog pečenog pileta potrebni su sljedeći sastojci:
1 pile (otprilike 1,5 - 2 kg)
50 g maslaca
3 žlice maslinovog ulja
3 češnja češnjaka, nasjeckana
2 žličice soli
1 žličica svježe mljevenog papra
1 žličica sušenog timijana
1 žličica sušenog bosiljka
1 žličica sušenog origana
Kada pripremate sočno pečeno pile najprije zagrijte pećnicu na 220°C. Rastopite maslac u maloj posudi, dodajte maslinovo ulje, češnjak, sol, papar, timijan, bosiljak i origano. Dobro promiješajte. Pile operite i osušite papirnatim ručnikom. Pažljivo podignite kožu s vrata i umetnite prste između kože i mesa piletine. Razmažite malo maslinovog ulja i začina ispod kože. Preostale začine utrljajte po površini pileta.
Stavite pile na pleh za pečenje i prekrijte folijom. Pecite 30 minuta na 220°C, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 1 sat i 20 minuta. Uklonite foliju i pecite još 10-15 minuta dok koža ne postane hrskava i zlatno smeđa. Izvadite pile iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije nego što ga narežete. Poslužite s omiljenim prilogom i uživajte u sočnoj pečenoj piletini.
403 Forbidden