Piletina je jedna od najpopularnijih vrsta mesa u svijetu i bogata je proteinima, vitaminima i mineralima poput željeza i cinka. Može se pripremiti na razne načine, a jedan od najpopularnijih načina pripreme piletine je pečenje u pećnici. No, koliko se peče pile od 2 kg?
Za pečenje pileta od 2 kg u pećnici najprije zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite piletinu tako da uklonite sve iznutrice i perje. Isperite piletinu pod hladnom vodom i osušite je pomoću papirnatih ručnika. U maloj zdjeli pomiješajte začine poput soli, papra, češnjaka u prahu i biljnog ulja. Dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Nanesite smjesu začina ravnomjerno po piletini. Stavite piletinu u posudu i stavite ga u prethodno zagrijanu pećnicu.
Kada pečete pile od 2 kg, pecite piletinu oko 20 minuta po kilogramu, što znači da ćete peći piletinu od 2 kg oko 40-45 minuta. Povremeno prelijte piletinu sokom od pečenja. Provjerite je li piletina gotova tako da umetnete termometar za meso u najdeblji dio pileta. Meso je gotovo kada temperatura dosegne 75°C. Izvadite pile iz pećnice i ostavite piletinu da odstoji nekoliko minuta prije nego što je narežete na komade. Dobar tek!