Smokve su izvrsnog okusa same po sebi svježe ili sušene, ali kuhanjem možete dobiti puninu okusa. U ovom receptu donosimo kako ispeći kuhane suhe smokve u pećnici sa cimetom i medom.
Sastojci:
- 10 sušenih smokava
- 20 grama smeđeg šećera
- 3 grama cimeta
- med
- 10 grama naribanog muškatnog oraščića
Kuhane suhe smokve priprema:
Prije nego ispečete smokve, potrebno ih je skuhati. Dodajte smokve u posudu sa mlakom vodom i stavite iznad vatre. Kada voda zavrije, smanjite vatru na srednje jaku i kuhajte 15 minuta polupokriveno dok smokve ne omekane. Smokve zatim izvadite i ocijedite.
Sljedeći korak ovog načina kako pripremiti kuhane suhe smokve je zagrijavanje pećnice. Upalite pećnicu da se zagrije na 180°C dok pripremate ostale sastojke. Smokve narežite po dužini i stavite u posudu za pečenje obloženu folijom. Stavite smokve jednu uz drugu na lim za pečenje kako bi jednostavnije začinili kuhane suhe smokve.
Kuhane suhe smokve zatim začinite. U maloj posudici pomiješajte cimet i smeđi šećer te tu mješavinu sastojaka pospite po smokvama. Zatim na kuhane suhe smokve polijte tekući med i naribani muškatni oraščić. Dodajte toliko meda da lagano prekrije sve vaše smokve.
Kuhane suhe smokve stavite u zagrijanu pećnicu i pecite ih 40 minuta. Smokve će početi puštati sok nakon 30-ak minuta, a posljednjih 10 minuta pomoći će im da se lijepo ispeku. Za kraj izvadite kuhane suhe smokve iz pećnice i ostavite da se ohlade 10-15 minuta.
Kuhane suhe smokve su gotove i spremne za posluživanje.