Kuhanje riže kao priloga može biti vrlo jednostavno, ali kvaliteta i okus konačnog proizvoda mogu se razlikovati ovisno o načinu kuhanja. Kuhanu rižu možete poslužiti kao prilog uz različita jela, poput piletine, ribe, povrća ili umaka. Budući da riža sama po sebi ne sadrži puno okusa, možete je začiniti po želji dodavanjem začina ili bilja, poput peršina, bosiljka ili origana.
Sastojci potrebni da se pripremi kuhana riža kao prilog su:
- 180 g bijele riže
- 480 ml vode
- 1/4 žličice soli
- 15 g maslaca
Za početak, operite rižu u cjedilu pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. U posudu za kuhanje stavite rižu zajedno s vodom i solju. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne zavrije, a zatim smanjite vatru na najmanju moguću razinu. Poklopite posudu i kuhajte na laganoj vatri dok riža ne upije svu vodu, što bi trebalo trajati oko 18-20 minuta za bijelu rižu.
Kad je riža gotova, uklonite posudu s vatre i ostavite poklopljenu još 5-10 minuta da se malo ohladi i da se zrna riže dodatno isparavaju. Dodajte maslac u rižu i promiješajte dok se ne sjedine. Maslac će dati riži dodatni okus i teksturu. Kuhana riža kao prilog već je gotova i spremna za posluživanje. Dobar tek!