Prvo pravilo je da perete voće i povrće, čak i ako je organsko. Poprilično je šokantan broj ljudi koji jedu voće i povrće izravno iz paketa ili hladnjaka, a da ga prethodno nisu ispustili pod slavinu. Pranje salata u vrećicama također je preporučljivo, unatoč tome što na pakiranju piše da je prethodno oprano. Salata u vrećicama je plodno tlo za E. coli i druge bakterije pa ju je potrebno ponovno oprati prije jela. Prije pakiranja, salata se pere nizom otrovnih kemikalija proizvođača, uključujući klor i izbjeljivač. Ispiranje ovog kemijskog ostatka je bitno.
Potopite voće i povrće u slanu vodu koristeći morsku sol 20 minuta. Istraživači su otkrili da je 10% otopina slane vode učinkovita za uklanjanje uobičajenih ostataka pesticida uključujući DDT. Nakon toga isperite vodom.
Koristite sodu bikarbonu za čišćenje voća i povrća. Dodajte 1 čajnu žličicu sode bikarbone u 2 šalice vode i namočite voće i povrće 15 minuta. Nakon toga podići vodom.
Potopite voće i povrće u ocat i vodu 20 minuta. Morate koristiti omjer octa i vode 1:4, tako da bi 10 ml octa trebalo pomiješati s 40 ml vode. Porozno voće poput bobičastog voća može postati vlažno ako se predugo namače.