Svježi kvasac je jedan od najvažnijih sastojaka u pripremi kruha i peciva. To je mikroorganizam koji fermentira šećere u tijestu, stvarajući ugljični dioksid, koji uzrokuje dizanje tijesta. Koliko svježeg kvasca dodati na 1 kg brašna ovisi o različitim faktorima, uključujući vrstu brašna, vlagu u zraku i vrijeme fermentacije.
Općenito, preporučuje se dodavanje oko 20 grama svježeg kvasca na 1 kg brašna za kruh koji se peče na oko 200-220°C. Međutim, ova količina može varirati ovisno o drugim čimbenicima. Ako koristite integralno brašno ili brašno s niskim sadržajem glutena, možda ćete trebati dodati više kvasca kako biste postigli istu razinu dizanja kao i kod upotrebe običnog bijelog brašna. Također, vlažnost zraka može utjecati na aktivnost kvasca. Ako je zrak previše suh, kvasac može biti manje aktivan, pa ćete možda trebati dodati malo više kvasca.
Važno je napomenuti da previše kvasca može imati negativan učinak na okus tijesta, pa je uvijek bolje dodati manje kvasca nego previše. Također, vrijeme fermentacije igra važnu ulogu u postizanju savršeno dizanog tijesta. Što dulje fermentira tijesto, to će biti zračnije i ukusnije. Ukratko, preporučena količina svježeg kvasca za 1 kg brašna je oko 20 grama, ali to može varirati ovisno o vrsti brašna, vlažnosti zraka i vremenu fermentacije.