Piletina je jedna od najpopularnijih vrsta mesa u svijetu i bogata je proteinima, vitaminima i mineralima poput željeza i cinka. Može se pripremiti na razne načine, a jedan od najpopularnijih načina pripreme piletine je pečenje u pećnici.
Za pripremu pečenog pileta u pećnici, potrebno je prvo pripremiti pile. Uklonite sve iznutrice i perje, operite piletinu pod hladnom vodom i osušite ju pomoću papirnatih ručnika te začinite po ukusu. Nakon što ste pripremili piletinu, potrebno je zagrijati pećnicu na 180°C. No, koliko se peče pile?
Pečenje pileta u pećnici ovisi o težini pileta. Općenito, preporučuje se pečenje pileta na 20 minuta po kilogramu mesa. Dakle, ako je piletina teška 2 kg, trebala bi se peći oko 40 minuta. Dok se pile peče, povremeno prelijte piletinu sokom od pečenja kako bi ostala sočna. Provjerite je li pile gotovo tako da umetnete termometar za meso u najdeblji dio pileta. Meso je gotovo kada temperatura pileta dosegne 75°C. Pile izvadite iz pećnice i ostavite nekoliko minuta da se ohladi prije rezanja i posluživanja. Dobar tek!