Prepustite se ukusnom kolaču s datuljama i bogatim karamelnim preljevom. Pratite recept i napravite ukusan i sočan kolač s datuljama.
Sastojci potrebni za kolač s datuljama su:
- 250 g datulja bez koštica, nasjeckanih
- žličica sode bikarbone
- 1,5 šalica kipuće vode
- 12 dkg maslaca, omekšanog
- 3/4 šalice smeđeg šećera
- žličica ekstrakta vanilije
- 2 jaja
- 2 šalice brašna
Karamel umak za kolač s datuljama:
- 1 šalica smeđeg šećera
- 300 ml zgusnute kreme
- pola žličice ekstrakta vanilije
- 60 g maslaca, nasjeckanog
Upute za pripremu kolača s datuljama:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite kalup za kolač s datuljama i podlogu obložite papirom za pečenje. Stavite datulje i sodu bikarbonu u zdjelu otpornu na toplinu. Prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji, nepokriveno, 20 minuta ili dok datulje ne omekšaju.
Električnom mikserom umutite maslac, šećer i vaniliju dok ne postane kremasto. Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro mutite nakon svakog dodavanja. Velikom metalnom žlicom umiješajte smjesu datulja i brašna. Miksajte dok se dobro ne sjedini.
Žlicom izlijte smjesu za kolač s datuljama u kalup. Pecite 40 do 45 minuta ili dok ražanj umetnut u sredinu ne izađe čist. Ostavite 10 minuta prije nego što ga izvadite iz kalupa.
Napravite karamel preljev: pomiješajte šećer, vrhnje, vaniliju i maslac u loncu na srednje jakoj vatri. Kuhajte, miješajući, 3 minute ili dok ne zakipi. Smanjite toplinu na nisko. Pirjajte 2 minute. Topli kolač s datuljama prelijte toplim preljevom. Narežite kolač s datuljama na kriške. Poslužite kolač s datuljama.