Mnogi od nas su odrasli učeći omjer vode i riže 2:1 za kuhanje riže, ali ako ste ikada sami pokušali napraviti lonac, znate da to nije baš tako jednostavno. Sigurno ste ponekad završili s rižom koja je bila previše gumasta ili zalijepljena za dno lonca u komadima. Ovi trikovi za kuhanje riže osiguravaju vas od takvih neuspjeha.
Prvi na ovom popisu trikova za kuhanje riže je omjer vode. Kao opće pravilo, samo upotrijebite dvije šalice vode za svaku šalicu nekuhanih zrna. Međutim, možda ćete htjeti malo eksperimentirati s tim, budući da neke riže, poput smeđe riže, zahtijevaju više vode, dok riža kraćeg zrna zahtijeva manje. Više vode = mekša, ljepša riža. Manje vode = čvršća riža. Ovisno o vašim preferencijama okusa i namjeni, htjet ćete odabrati vlastitu željenu količinu vode.
Još jedan trik za kuhanje riže je ispiranje. Prije kuhanja rižu nekoliko puta isperite u hladnoj vodi. To pomaže pri uklanjanju rasutog škroba, čineći rižu manje ljepljivom. Ako koristite stariju rižu iz ormara, ostavite je da se namoči oko 30 minuta prije kuhanja. Tako će zrna biti manje sklona lomljenju. Ako koristite svježe kupljenu rižu, vjerojatno je uopće nećete morati namakati.
Ovo su neki osnovni trikovi za kuhanje riže koji osiguravaju da riža bude savršene teksture i okusa.