Domaći liker nije samo pogodan za uživanje kod kuće, već ga možete napuniti u lijepe boce i pokloniti kao odličan poklon. Domaći liker ne samo da je posebno ukusnog okusa, nego je postupak u kuhinji zabavan i ne zahtijeva puno truda. No, koji alkohol koristiti za likere?
Alkohol koji se koristi za likere razlikuje se ovisno o tipu likera. U izradi likera od bobičastog voća i dunja najčešće se koristi rakija. Za liker od šljiva i višanja koristi se rum. Za agrume se koristi votka, a za jabuke i kruške viski. Kombinacija alkohola, voća i šećera dodatno je oplemenjena prirodnim okusima poput vanilije, cimeta ili klinčića. Dodavanje đumbira, začinskog bilja ili zrna kave jednako je ukusno. Samo eksperimentirajte i isprobajte različite kombinacije.
Zbog relativno visokog udjela alkohola u domaćim likerima može se uživati i nekoliko godina. Likeri imaju dobar okus sami, primjerice nakon obilnog obroka, kao aperitiv ili kao prilog slasticama poput sladoleda, pudinga ili kolača. Alkohol za izradu likera ovisi o vrsti likera, ali uvijek možete eksperimentirati.