Kvasac je gljivica koja se koristi za fermentaciju tijesta u procesu pečenja. Suhi kvasac je proizveden sušenjem svježeg kvasca, dok se svježi kvasac može naći u obliku kuglica ili kockica. Glavna razlika između suhog i svježeg kvasca je u načinu korištenja. No, kako se koristi suhi kvasca, a kako se koristi svježi kvasac?
Suhi kvasac se može koristiti direktno u tijesto, dok se svježi kvasac mora prvo otopiti u malo tople vode ili mlijeka. Također, svježi kvasac ima kraći rok trajanja i treba ga čuvati u hladnjaku, dok se suhi kvasac može čuvati na sobnoj temperaturi i ima dulji rok trajanja. Oba tipa kvasca imaju sličan okus i teksturu, ali mnogi tvrde da svježi kvasac daje bolji okus tijestu.
Stoga, kada donosite odluku što koristiti, suhi ili svježi kvasca, važno je uzeti u obzir recept za koji se koristi kvasac i osobne preference. Međutim, ako nemate mogućnost izbora između ove dvije vrste kvasca, odaberite onu vrstu kvasca kojoj imate pristup.