Ako su šljive zrele i slatke, ne treba im dodavati previše rafiniranog šećera jer se ionako dodaje u krušne mrvice. Knedle sa šljivama su neobičan desert ako malo bolje razmislite, ali stvarno je ukusan, a kad jednom napravite knedle sa šljivama, zaljubit ćete se u njih.
Sastojci za knedle sa šljivama su:
- 1 kg krumpira
- 2 šalice brašna
- 2 jaja
- 20 svježih šljiva (zrelih)
- 2 šalice krušnih mrvica
- 1 ¼ šalice šećera
- 2 žlice cimeta
- 60 g maslaca.
Šljive prerežite po dužini tek toliko da uklonite koštice. Dodajte im četvrtinu šalice šećera zajedno s jednom žlicom cimeta, dobro promiješajte i ostavite sa strane.
U tavi postavljenoj na laganoj vatri otopite maslac, dodajte krušne mrvice i dobro miješajte 2-3 minute, zatim dodajte preostali šećer i cimet i ponovno miješajte još 2-3 minute, dok krušne mrvice ne postanu zlatne. Krumpir skuhajte, bilo s ljuskom ili oguljen i narezan na kockice. Kada omekša, ocijedite vodu i dobro izgnječite. Ostavite da se ohladi, pa dodajte jaja i brašno i umijesite glatko, ali ljepljivo tijesto. Uzmite jednu, dvije žlice tijesta, poravnajte ga, a zatim u sredinu stavite šljivu i omotajte tijesto. Ponovite s preostalim šljivama.
Zakuhajte lonac slane vode, ubacite knedle sa šljivama, radeći u serijama i kuhajte dok knedle sa šljivama ne isplivaju na površinu. Izvadite ih iz lonca i dobro ubacite u krušne mrvice dok su još vruće. Ostavite da se knedle sa šljivama ohlade prije posluživanja.