Recept i priprema /

Knedle sa šljivama od krumpirovog tijesta odličan izbor za ručak

Image
Foto: Pixabay

Knedle sa šljivama, popularan desert u cijeloj Europi. Radi se od svježih zrelih šljiva u tijestu od pire krumpira i stavljenih u zaslađene krušne mrvice s cimetom.

22.7.2022.
11:46
Pixabay
VOYO logo

Ako su šljive zrele i slatke, ne treba im dodavati previše rafiniranog šećera jer se ionako dodaje u krušne mrvice. Knedle sa šljivama su neobičan desert ako malo bolje razmislite, ali stvarno je ukusan, a kad jednom napravite knedle sa šljivama, zaljubit ćete se u njih.

Sastojci za knedle sa šljivama su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 kg krumpira
  • 2 šalice brašna
  • 2 jaja
  • 20 svježih šljiva (zrelih)
  • 2 šalice krušnih mrvica
  • 1 ¼ šalice šećera
  • 2 žlice cimeta
  • 60 g maslaca.

Šljive prerežite po dužini tek toliko da uklonite koštice. Dodajte im četvrtinu šalice šećera zajedno s jednom žlicom cimeta, dobro promiješajte i ostavite sa strane.

U tavi postavljenoj na laganoj vatri otopite maslac, dodajte krušne mrvice i dobro miješajte 2-3 minute, zatim dodajte preostali šećer i cimet i ponovno miješajte još 2-3 minute, dok krušne mrvice ne postanu zlatne. Krumpir skuhajte, bilo s ljuskom ili oguljen i narezan na kockice. Kada omekša, ocijedite vodu i dobro izgnječite. Ostavite da se ohladi, pa dodajte jaja i brašno i umijesite glatko, ali ljepljivo tijesto. Uzmite jednu, dvije žlice tijesta, poravnajte ga, a zatim u sredinu stavite šljivu i omotajte tijesto. Ponovite s preostalim šljivama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakuhajte lonac slane vode, ubacite knedle sa šljivama, radeći u serijama i kuhajte dok knedle sa šljivama ne isplivaju na površinu. Izvadite ih iz lonca i dobro ubacite u krušne mrvice dok su još vruće. Ostavite da se knedle sa šljivama ohlade prije posluživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo