Keksi s lješnjacima i čokoladom kombiniraju slatke razine čokolade u svakom zalogaju s hrskavim lješnjacima kako bi dodali dodatnu teksturu i orašasti okus. Keksi s lješnjacima i čokoladom izvrsni su za poslastice vikendom ili želju za slatkim sredinom tjedna.
Sastojci potrebni da se pripreme keksi s lješnjacima i čokoladom su:
- 115 grama neslanog maslaca
- 110 g svijetlo smeđeg šećera
- 50 g granuliranog šećera
- 1 veće jaje
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 30 grama glatkog brašna
- 35 grama kakaa u prahu
- ½ žličice sode bikarbone
- ½ žličice praška za pecivo
- ½ žličice soli
- 100 grama mliječne čokolade na komadiće
- 85 grama blanširanih lješnjaka, lagano tostiranih i nasjeckanih
Kako biste pripremili kekse s lješnjacima i čokoladom najprije u zdjeli miksajte maslac, svijetlo smeđi šećer i bijeli šećer dok ne postane svijetlo i pjenasto, otprilike 3 minute. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte dok se sastojci ne sjedine. Zatim u posudu prosijte brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te miksajte na laganoj brzini dok se ne sjedini.
Sljedeće što je potrebno učiniti kako bi pripremili kekse s lješnjacima i čokoladom je umiješati ¾ nasjeckanih lješnjaka i komadiće čokolade. Ostatak ostavite sa strane. Kada su sastojci sjedinjeni, možete oblikovati kuglice od tijesta za kekse. Pomoću žlice oblikujte tijesto u kuglice od 2 cm i stavite na lim za pečenje. Na vrh kuglica utisnite preostale lješnjake i čokoladu. Ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat ili zamrznite 30 minuta. Hlađenje preko noći u hladnjaku je idealno, a pečenje neohlađenog tijesta znači da će se keksi s lješnjacima i čokoladom previše raširiti.
Zatim pećnicu na 180°C i obložite dva pleha papirom za pečenje. Izvadite kuglice iz hladnjaka i stavite ih na pleh ostavljajući najmanje 5 cm između kuglica. Pecite 9-11 minuta. Nakon proteklog vremena, ostavite kekse s lješnjacima i čokoladom da se ohlade 10 minuta te poslužite. Dobar tek!