Suprotno popularnom mišljenju, smokva nije voće nego zbirka suhog cvijeća. Sušenje smokvi čuva slatki okus i omogućuje vam njihovo skladištenje mjesecima. Evo kako sušiti smokve na suncu.
Najprije isperite potpuno zrele smokve. Najbolji pokazatelj da je smokva potpuno zrela je kad padne na tlo. Isperite smokve hladnom vodom kako biste uklonili prljavštinu i ostale nečistoće, a zatim ih osušite krpom za suđe ili papirnatim ručnikom. Sljedeći korak u ovom načinu kako sušiti smokve na suncu je da nožem za rezanje smokve prepolovite od stabljike do vrha na dasci za rezanje. Prerezivanje smokava na pola pomoći će im da se brže osuše.
Zatim ih položite na žičanu ili drvenu rešetku prekrivenu gazom. Stavite sloj gaze na vrh bilo kojeg drvenog ili žičanog stalka, poput onih namijenjenih za hlađenje ili dehidraciju. Da bi se pravilno osušile, smokvama je potreban protok zraka odozgo i odozdo, stoga nemojte koristiti čvrstu površinu poput lima za pečenje. Smokve prerezanom stranom prema gore stavite na gazu.
Smokve prekrijte gazom. To će ih zaštititi od insekata dok se suše. Čvrsto zavijte gazu oko rešetke za sušenje, ako je potrebno pričvrstite je trakom kako se ne bi olabavila. Stavite stalak na puno sunčevo svjetlo tijekom dana. Ova metoda najbolje djeluje kada je vani jako suho i vruće.
Ne stavljajte smokve u sjenu jer se neće tako brzo osušiti i mogu se pokvariti prije nego što se pravilno konzerviraju. Morat ćete ih unositi svake večeri kako ih ne bi pokvarila rosa. Smokve vratite na sunce 2 do 3 dana. Svako jutro smokve okrenite tako da se ravnomjerno osuše sa svih strana, a zatim ih vratite na sunčevu svjetlost. Smokve su spremne kad izvana osjetite kožu, a iznutra se ne može vidjeti sok kad se iscijede.
Ovaj jednostavan i brz način kako sušiti smokve na suncu pomoći će vam kako bi više iskoristili ovo ukusno jelo.