Patlidžan je uistinu svestrano povrće, međutim često se pokvari prije nego li ga stignete pojesti. Rješenje ovog problema je poznavanje pravog načina kako spremiti patlidžan. Uz ovaj način, patlidžan može stojati čak i do nekoliko mjeseci.
Prvi način kako spremiti patlidžan je spremanje u hlladnjak. Patlidžane možete čuvati u hladnjaku do tjedan dana. Nježno zamotajte svoj patlidžan u papirnate ubruse kako biste ga zaštitili od vlage, a zatim ga stavite u nezatvorenu plastičnu vrećicu. Pravilna cirkulacija zraka održat će vaš patlidžan čvrstim sedam dana u hladnjaku.
Drugi način kako spremiti patlidžan je zamrzavanje. Smrznuti patlidžan će trajati najdulje. Za ovaj način kako spremiti patlidžan najprije pažljivo operite patlidžan hladnom vodom, a zatim mu ogulite kožu. Stavite patlidžan po dužini na dasku za rezanje i narežite ga na tanke okrugle ploške debljine otprilike 1 centimetar. Zakuhajte lonac vode i dodajte malo limunovog soka kako bi patlidžan zadržao boju. Patlidžane potpuno uronite u kipuću vodu i kuhajte četiri minute. Ocijedite lonac i stavite kriške patlidžana u ledenu kupelj na pet minuta. Ocijedite ledenu kupelj, osušite kriške patlidžana i spremite ih u dobro zatvorenu vrećicu za zamrzavanje. Ovaj način kako spremiti patlidžan održati će patlidžan hrskavim i sočnim do šest mjeseci.