Lignje su jedna od najjednostavnijih hrana za pripremu i izuzetno su ukusne. Postoji mnoštvo recepata za pripremu lignji, kao što je salata sa lignjama, pohane lignje ili lignje na žaru. Međutim, dilema ostaje ista, odnosno kako spremiti lignje da budu mekane.
Način kako spremiti lignje da budu mekane je prilično jednostavan, a to je brzo kuhanje lignji. Lignje se mogu kuhati na više načina, a način kuhanja je specifičan za recept s lignjama koji pripremate. Bez obzira na to koji recept za lignej pripremate, bitno je da lignje budu kuhane u kratkom vremenu kako biste spremili lignje da budu mekane.
Mekano meso lignji može se pripremiti za samo nekoliko minuta, u kojem god jelu da ga pripremite, inače će se stvrdnuti i lignje će biti žilave. Ako se to dogodi, jedini način da ih ponovno učinite jestivim jest da ih nastavite kuhati dok se ne raspadnu i potpuno izgube svoju konzistenciju. S druge strane, lignje kuhane 4-5 minuta zadržavaju svoju mekoću kao i teksturu, čineći svaki recept najboljim što može biti. Ovo je najbolji i najjednostavniji način kako spremiti lignje da budu mekane.