Kava u džezvi se popularnije naziva turska kava te ju nije teško pripremiti. Sve što trebate za tursku kavu su džezva, mljevena kava i voda.
Započnete tako što ulijete hladnu vodu u džezvu i stavite na vatru. Dok se voda kuha zasladite ju šećerom ukoliko preferirate. Za 3 dl kave preporučena je jedna žličica šećera. Naravno da kavu možete zasladiti i kada bude poslužena u šalici. Kada voda u džezvi prokuha, džezvu maknite sa plina te dodajte kavu.
Za 3 dl vode preporučeno je staviti 3 čajne žličice mljevene kave. Kada ste stavili kavu u džezvu pomiješajte dok se pjena ne spusti. Vratite džezvu na vatru dok se pjena ne podigne pazeći da ne iskipi.
Kada se pjena opet podigne, maknite džezvu sa vatre i pomiješajte dok se pjena ne spusti. Mnogi tvrde kako je tajna najukusnije kave ponoviti ovaj postupak 3 puta te kavu poslužiti.
Kavu možete dodatno zasladiti šećerom, mlijekom ili šlagom, ovisi kako vam najviše odgovara. Sada kada znate kako skuhati kavu u džezvi nećete se vratiti kavama sa aparata.