Ajvar je zimnica koju svatko voli. No, priprema je duga i potrebno je u nju uložiti puno truda. Vodič kako se radi ajvar slijedi u nastavku teksta!
Vodič kako se radi ajvar:
Za početak biti će vam potrebno 5 kg paprike te 2,5 kg patlidžana koje ćete očistiti. Očišćenu papriku i patlidžane ćete prokuhati u 5 l vode i 300 ml octa. Povrće nije potrebno dugo kuhati već samo nekoliko minuta dok ono ne omekša. Ukoliko ne želite kuhati povrće, možete ga i ispeći na roštilju.
Nakon što ste skuhali ili ispekli povrće na red dolazi mljevenje. Svo skuhano povrće zajedno sa nekoliko feferona i 2 glavice češnjaka je potrebno samljeti.
Nakon mljevenja dolazi najdugotrajniji proces u pripremi ajvara, a to je kuhanje. U veliki lonac stavite 900 ml ulja te ga pustite da se zagrije i dodajte povrće. Ajvar kuhajte minimalno 3 sata, a znati ćete da je gotov kada poprimi svoju gustoću.