Ove pločice su obično punjene voćem, orašastim plodovima i sjemenkama te su bogate proteinima, vlaknima i esencijalnim masnim kiselinama.
Za pripremu ovih pločica trebat će vam sljedeći sastojci:
- 100 g orašastih plodova (bademi, lješnjaci, orasi)
- 50 g sjemenki (sezam, suncokret, laneno sjeme)
- 100 g suhog voća (grožđice, brusnice, datulje)
- 50 g šalice meda
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 žličica cimeta
- 1/4 žličice soli
Kako se pripremaju domaće energetske pločice?
Prvo zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih i pripremite pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. Zatim u blenderu ili sjeckalici usitnite orašaste plodove i sjemenke. Dodajte suho voće i blendajte sve zajedno dok ne dobijete smjesu nalik pasti.
Dodajte med, ekstrakt vanilije, cimet i sol u smjesu i miješajte sve dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesu prebacite u pripremljeni pleh i ravnomjerno rasporedite po njemu. Pecite domaće energetske pločice u zagrijanoj pećnici oko 20-25 minuta dok ne dobijete zlatno smeđu boju.
Nakon što su pločice pečene, pustite domaće energetske pločice da se potpuno ohlade prije nego ih izrežete na željene veličine. Pločice se mogu čuvati u hladnjaku do tjedan dana, a za duže čuvanje ih možete zamrznuti.