Umaci za meso je jedan od najvažnijih sastojaka koji će podići okus i aromu jela. Umaci za meso se mogu napraviti na različite načine i uz različite sastojke, ovisno o preferencijama okusa. Donosimo dva recepta za umak za meso, jedan koji se bazira na umaku od rajčice i drugi koji koristi crno vino kao glavni sastojak.
Sastojci za umak za meso od rajčice:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 1 žličica sušenog bosiljka
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1/4 šalice crnog vina
- 1/4 šalice povrtnog temeljca
- 1 konzerva sjeckanih rajčica
- 2 žlice nasjeckanog peršina
Kako biste pripremili ovaj umak za meso najprije zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i luk te pržite dok luk ne postane staklast. Dodajte bosiljak, origano, sol i papar te pržite još jednu minutu. Dodajte crno vino i povrtni temeljac i pustite da se kuha dok se količina tekućine ne smanji na pola. Dodajte sjeckane rajčice i kuhajte dok se umak ne zgusne, otprilike 10 minuta. Dodajte nasjeckani peršin i poslužite preko pečenog mesa.
Sastojci za umak za meso od crnog vina:
- 2 žlice maslaca
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 1/2 šalice suhog crnog vina
- 1/2 šalice pilećeg temeljca
- 1 žlica brašna
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1/2 žličice sušenog timijana
Kada pripremate umak za meso od crnog vina najprije zagrijte maslac u tavi na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i luk i pržite dok luk ne postane staklast. Dodajte suho crno vino i pustite da zavrije. Dodajte pileći temeljac, brašno, sol, papar i timijan te dobro promiješajte. Smanjite vatru i kuhajte umak dok se ne zgusne, otprilike 10-15 minuta. Poslužite preko pečenog mesa. Dobar tek!