Kako se pripremaju ukusni umaci za meso?
Umaci za meso je jedan od najvažnijih sastojaka koji će podići okus i aromu jela. Umaci za meso se mogu napraviti na različite načine i uz različite sastojke, ovisno o preferencijama okusa. Donosimo dva recepta za umak za meso, jedan koji se bazira na umaku od rajčice i drugi koji koristi crno vino kao glavni sastojak.
Sastojci za umak za meso od rajčice:
2 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 luk, sitno nasjeckan
1 žličica sušenog bosiljka
1 žličica sušenog origana
1 žličica soli
1/2 žličice papra
1/4 šalice crnog vina
1/4 šalice povrtnog temeljca
1 konzerva sjeckanih rajčica
2 žlice nasjeckanog peršina
Kako biste pripremili ovaj umak za meso najprije zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i luk te pržite dok luk ne postane staklast. Dodajte bosiljak, origano, sol i papar te pržite još jednu minutu. Dodajte crno vino i povrtni temeljac i pustite da se kuha dok se količina tekućine ne smanji na pola. Dodajte sjeckane rajčice i kuhajte dok se umak ne zgusne, otprilike 10 minuta. Dodajte nasjeckani peršin i poslužite preko pečenog mesa.
Sastojci za umak za meso od crnog vina:
2 žlice maslaca
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 luk, sitno nasjeckan
1/2 šalice suhog crnog vina
1/2 šalice pilećeg temeljca
1 žlica brašna
1 žličica soli
1/2 žličice papra
1/2 žličice sušenog timijana
Kada pripremate umak za meso od crnog vina najprije zagrijte maslac u tavi na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i luk i pržite dok luk ne postane staklast. Dodajte suho crno vino i pustite da zavrije. Dodajte pileći temeljac, brašno, sol, papar i timijan te dobro promiješajte. Smanjite vatru i kuhajte umak dok se ne zgusne, otprilike 10-15 minuta. Poslužite preko pečenog mesa. Dobar tek!
403 Forbidden