Pečene lazanje klasično su jelo u većini talijanskih regija. Iako su listovi za lazanje lako dostupni u trgovinama, apsolutno najbolje su domaće lazanje. Listove za lazanje je prilično jednostavno napraviti, čak i bez stroja za tjesteninu.
Sastojci za listove za lazanje su:
- 400 g mekog pšeničnog brašna
- 4 velika jaja
- Prstohvat svjetlosti
Da biste napravili listove za lazanje najprije, stavite brašno na veliku drvenu dasku. U sredini napravite udubinu i dodajte prstohvat soli. Jaja razbijte i malo ih umutite u posebnoj posudi. Počnite dodavati jaja i brašno polagano unoseći još brašna s unutarnjih rubova udubine. Nastavite miješati brašno s jajima dok ne prestanu biti tekuća.
Sada rukama uvucite vanjske rubove, formirajući veliku masu na dasci. Počnite mijesiti tijesto kao što biste mijesili kruh, gurajući ga vrhom ruke prema dolje. Nastavite mijesiti oko 7-10 minuta. Mijesite dok tijesto za tjesteninu ne bude glatko, elastično i tek malo ljepljivo. Tijesto možete posuti s još brašna ako je previše ljepljivo, ali pokušajte ne dodati previše brašna jer će tada tjestenina biti žilava. Tijesto razvaljajte u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju te ostavite da odstoji oko 30 minuta. Odrežite 1/6 tijesta, ostatak ponovno zamotajte u prozirnu foliju da se ne osuši i razvaljajte komad koji ste odrezali. Ako ne koristite mašinu za tijesto, tada tijesto morate razvaljati sve dok ne bude dovoljno tanko da vam se kroz njega gotovo vide prsti. Zatim izrežite listove za lazanje na veličinu koju želite. Ponovite postupak s ostalim tijestom. Ovaj recept za domaće listove za lazanje već je gotov te su listovi spremni za daljnje korištenje u receptu za lazanje.