Veganska prehrana postaje sve popularnija među osobama koje žele voditi zdrav životni stil i istovremeno brinuti o okolini. Jedan od mnogih ukusnih veganskih jela je pita od tikvica. Ova pita je bogata okusima, puna vitamina i minerala, te je idealna za sve ljubitelje povrća i veganske kuhinje. Sastojci za vegansku pitu od tikvica su:
- 300g svježih tikvica, tanko narezanih
- 150g tanko narezanog crvenog luka
- 150g brašna
- 100g veganskog margarina, omekšanog
- 200ml bademovog mlijeka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žličice suhog origana
- Sol i papar po ukusu
Kada pripremate vegansku pitu od tikvica najprije u posudi pomiješajte brašno, omekšani margarin i prstohvat soli. Mijesite dok ne dobijete mrvicu teksture. Dodajte biljno mlijeko i nastavite miješati dok se sastojci ne sjedine i formira se glatko tijesto. Ostavite tijesto da odstoji najmanje 30 minuta. Zagrijte maslinovo ulje i pirjajte narezani crveni luk dok ne postane staklast. Dodajte tanko narezane tikvice i origano. Pirjajte dok tikvice ne omekšaju. Začinite solju i paprom po ukusu.
Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 180°C. Podijelite tijesto na dva dijela. Razvaljajte prvi dio na površini posutoj brašnom i prebacite ga u kalup za pečenje. Preko tijesta rasporedite pripremljeni nadjev od tikvica. Razvaljajte drugi dio tijesta i prekrijte pitu. Priljubite rubove tijesta da se zatvori. Stavite pitu u zagrijanu pećnicu i pecite 30-35 minuta, ili dok pita ne postane zlatno smeđa. Izvadite vegansku pitu od tikvice iz pećnice i ostavite je da se malo ohladi prije rezanja. Dobar tek!