Kuharica /

Kako se priprema ukusan umak od bundeve?

Image
Foto: Pixabay

Jeste li znali da možete pripremiti umak od bundeve koji izvrsno odgovara uz razna mesna jela? Donosimo ukusan i jednostavan umak od bundeve.

6.3.2023.
14:39
Pixabay
VOYO logo

Bundeve su vrsta povrća koja se najčešće koristi u jesen i zimi zbog svog slatkastog okusa i mekane teksture. One su izvrsna namirnica za pripremu umaka koji će začiniti mnoga jela, a umak od bundeve posebno se ističe po svom karakterističnom okusu i boji.

Za pripremu umaka od bundeve potrebno vam je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 50 dkg bundeve
  • luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • šalica pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • sol i papar po ukusu

Prije nego što krenete pripremati umak od bundeve, potrebno je oguliti i narezati bundevu na manje komade te ih staviti na lim za pečenje. Prelijte ih maslinovim uljem i začinite solju i paprom. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta, dok ne postanu mekane i karamelizirane.

U međuvremenu, luk i češnjak narežite na manje komade i popržite ih na zagrijanom ulju u dubljoj tavi. Dodajte pečenu bundevu, temeljac i začine. Sve skupa kuhajte oko 10-15 minuta, dok se sastojci ne sjedine i ne omekšaju. Maknite tavu sa štednjaka i pustite da se smjesa malo ohladi. Zatim ju prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite smjesu za umak od bundeve u tavu i dodajte vrhnje za kuhanje. Kuhajte umak od bundeve na laganoj vatri još oko 5 minuta, dok se svi sastojci ne sjedine. Ovaj umak od bundeve već je gotov i idealan je za preljev za tjesteninu, rižu, piletinu ili svinjetinu. Njegov jedinstveni okus i aroma će vas sigurno oduševiti. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo