Ova jednostavna, ali elegantna salata od pečene cikle sadrži ciklu , blagi feta sir i mlado povrće preliveno laganim preljevom od maslinovog ulja i limunovog soka. Nakon što je skuhana, crvena cikla će sve što dotakne obojati u duboku, živopisnu ljubičastu boju. Sastojci za salatu od cikle i feta sira su:
- 800 grama crvene cikle
- 60 grama izmrvljenog feta sira
- 250 grama zelene salate, isprane
- 120 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 limun
- Sol, po ukusu
Kada se priprema salata od cikle i feta sira najprije zagrijte pećnicu na 200°C. Natrgajte ili odrežite vrhove cikle, zatim operite i temeljito osušite ciklu. Stavite ciklu u posudu za pečenje. Pokapajte s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i pospite solju. Pecite 30 do 45 minuta, ovisno o veličini i željenoj pečenosti cikle.
Izvadite pečenu ciklu iz pećnice i ostavite da se ohladi 20-ak minuta. Skinite ljuske s cikle nožem. Narežite ciklu na kockice od 1 cm i stavite u zdjelu s dovoljno maslinovog ulja da ih premažete. Prerežite limun na pola i iscijedite sok od otprilike polovice limuna u zdjelu, lagano miješajte da se sjedini i provjeravajte okus dok idete. Začinite salatu od cikle i feta sira soli i paprom. Pomiješajte 3 žlice maslinovog ulja i 1 žlicu limunovog soka i ubacite zelenu salatu u ovaj preljev u zasebnoj posudi. Žlicom stavite smjesu od cikle na sredinu tanjura na zelenu salatu i na vrh svake porcije stavite otprilike 1 žlicu izmrvljenog feta sira. Dobar tek!