Kako se priprema pita od šampinjona?
Pita od šampinjona je slano i ukusno glavno jelo s lijepom prezentacijom prikladno za elegantnu večeru, otmjeni ručak ili bilo koju posebnu priliku. Pita od šampinjona gotova je za svega sat vremena. Sastojci za pitu od šampinjona su:
100 grama maslaca
680 grama šampinjona, narezanih
60 grama nasjeckanog luka
pola limuna, iscijeđen
pola žličice suhe majčine dušice
5 žlica brašna
300 ml pileće juhe
80 ml vina
40 ml vrhnja za kuhanje
sol i papar, po ukusu
500 grama lisnatog tijesta
1 jaje, tučeno
Kada pripremate pitu od šampinjona najprije zagrijte pećnicu na 190°C i nauljite pleh za pečenje. Otopite 3 žlice maslaca u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte gljive i luk, povremeno miješajući, dok tekućina iz gljiva ne skuha, oko 10 minuta. Umiješajte limunov sok i majčinu dušicu i pirjajte 2 minute.
Zatim otopite još 3 žlice maslaca u posebnoj posudi. Umiješajte brašno i neprestano miješajte oko 1 minutu. Postupno dodajte pileću juhu, vino i vrhnje za kuhanje, miješajući dok umak ne postane gladak i zgusnut, oko 3 minute. Umak treba biti vrlo gust. Začinite po ukusu solju i paprom. Premjestite smjesu šampinjona u mješavinu juhe i vina te pomiješajte. Razvaljajte jedan list lisnatog tijesta kako bi odgovarao tanjuru za pitu. Ravnomjerno pritisnite na dno i stranice tanjura za pite i odrežite višak tijesta. Žlicom stavljajte smjesu od šampinjona u koru za pitu. Razvaljajte drugi list lisnatog tijesta i stavite na vrh te odrežite višak. Izrežite nekoliko proreza na vrhu za izlazak pare. Premažite vrh pite razmućenim jajetom. Pecite pitu od šampinjona u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne porumeni, oko 40 minuta. Ostavite pitu od šampinjona da se malo ohladi prije posluživanja. Dobar tek!
403 Forbidden