Bogati umak od gljiva za meso jednostavan je način za uljepšavanje odreska, a kada se napravi s crnim vinom, dat će izvrstan okus svakoj vrsti mesa. Recept se lako priprema, počevši od pirjanja gljiva na maslacu i ulju, a zatim se doda crno vino i kuha nekoliko minuta prije nego što se umiješa goveđa juha. Tekućina se smanji, a zatim se umiješa mješavina brašna i vode da se umak zgusne. Umak od gljiva za meso na kraju se dodatno začini i doradi s malo peršina. Sastojci za umak od gljiva za meso su:
- 1 žlica neslanog maslaca
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 250 grama narezanih gljiva, po ukusu
- 120 ml suhog crnog vina
- 250 ml goveđe juhe
- 2 žlice višenamjenskog brašna
- 3 žlice hladne vode
- Sol, po ukusu
- Svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- 1 žličica suhog peršina
Kada pripremate umak od gljiva za meso najprije otopite maslac s ekstra djevičanskim maslinovim uljem u tavi te dodajte gljive i pirjajte 3 do 5 minuta uz povremeno miješanje. Dodajte crno vino i pirjajte nekoliko minuta.
Dodajte goveđu juhu i pirjajte da se malo reducira, oko 5 minuta. Pomiješajte brašno i hladnu vodu u maloj posudi ili šalici i miješajte dok ne postane glatko. Umiješajte u gljive dok se dobro ne sjedine. Začinite umak od gljiva za meso po ukusu solju i paprom i pirjajte oko 1 minutu, dok se ne zgusne. Ako je smjesa pregusta dodajte još malo goveđe juhe. Dodajte peršin i još soli i papra po ukusu. Umak od gljiva za meso već je gotov i spreman za posluživanje. Dobar tek!