Kopriva se u medicinske svrhe koristi tisućljećima. Još od starih Grka ljudi su koristili koprivu kao diuretik, lijek protiv alergija i snažno protuupalno sredstvo. Kopriva može imati i druga snažna ljekovita svojstva, a ta svojstva se najbolje iskorištavaju kada pripremite koprivu za jelo.
Prvo što trebate učiniti kako biste pripremili koprivu za jelo je blanširanje. Zagrijte veliki lonac slane, kipuće vode. Zatim dodajte koprive u lonac pazeži da vas ne opeku. Pritisnite ih šupljikavom žlicom ili hvataljkama da ih potpuno potopite. Neka se koprive kuhaju oko 45 sekundi do jedne minute. To uvene i neutralizira kiselinu.
Sljedeći korak ovog način za pripremu koprive za jelo je cijeđenje koprive. Ocijedite koprivu u cjedilu i ocijedite svu suvišnu vlagu. Ovaj način kako pripremiti koprivu za jelo već je gotov te su koprive spremne za rukovanje. Pirjajte ih s maslinovim uljem, češnjakom, soli i paprom za jednostavnu zelenu salatu ili ih pretvorite u ovu proljetnu tjesteninu s pestom od koprive. Lišće koprive se također može skuhati u hranjivi čaj.