Masline se beru i za jelo i za preradu u ulje zato je važan njihov stupanj zrelosti. Sve masline najprije su zelene, a zatim postupno postaju ružičaste i na kraju crne. Tradicionalno, način kako obrati masline se obavlja ručno, čak i u komercijalnim nasadima.
Kako obrati masline sa stabla? Postoje strojevi za berbu maslina, ali masline se mogu brati i ručno. Masline se mogu brati zelene ili kada u potpunosti dozriju. Što ih ranije berete, to je okus više gorak. Kako masline sazrijevaju, okus se omekšava. Masline morate iskoristiti u roku od tri dana od berbe. Ako dulje stoje, masline će oksidirati i kiseliti.
Ako tražite način kako obrati masline za ulje, berite masline svijetložute boje. Najprije stavite cerade ispod stabla ili drveća. Grabljama nježno izvadite masline. Masline skupite s cerada. Ako berete za ulje, uberite sve masline na ovaj način i pokupite sve zalutale na zemlji. Masline ostavljene na tlu će istrunuti i mogu potaknuti bolesti i maslinovu voćnu mušicu.
Stoga ako nemate stroj za berbu maslina, najbolji način kako obrati masline je ručno sa stabla. Vrijeme branja maslina je od kraja kolovoza do studenog.