Krumpir salata odlično se slaže uz riblja jela, ali možete je poslužiti i kao prilog uz mesno jelo. Kako napraviti krumpir salatu? Priprema krumpir salate vrlo je jednostavna, a rezultat je ukusan i zasitan prilog.
Sastojci za krumpir salatu:
- 80 dkg krumpira
- 2 žličice senfa
- 2 žlice bijelog vinskog octa
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 ljutika
- 3 žlice majoneze
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 žlica umaka od hrena
- ¼ limuna
- 2 mlada luka
- malo prženog prženog luka
Kako napraviti krumpir salatu:
Za krumpir salatu ubacite krumpire u veliku posudu s hladnom posoljenom vodom. Pustite da zavrije, a zatim kuhajte desetak minuta dok krumpir ne omekša.
Dok se krumpir kuha, umutite senf, ocat, maslinovo ulje i nasjeckanu ljutiku zajedno s izdašnim prstohvatom soli i mljevenim paprom.
Kad se krumpir dovoljno ohladi za rukovanje, ogulite ga za salatu ako želite, a zatim ga prepolovite, na četvrtine ili narežite na komade veličine zalogaja ako je velik.
Nakon toga kod pripreme krumpir salate ubacite preljev od senfa dok se potpuno ne obloži na krumpir. Ostavite da se potpuno ohladi. U međuvremenu pomiješajte majonezu, kiselo vrhnje, limunov sok i hren. Kad se krumpir ohladi, promiješajte ga kroz smjesu od majoneze zajedno s mladim lukom.
Krumpir salatu prebacite u posudu i pospite hrskavim lukom neposredno prije posluživanja ili poslužite hrskavi luk sa strane za stolom.