Heljda je vrlo ukusna i izrazito zdrava hrana i potpuno je bez glutena. Za ovaj jednostavan način kako kuhati heljdu potrebna vam je jedna šalica prepečene heljde, jedna i pol šalica vode te maslac i sol po ukusu. Prije svega heljdu dobro isperite i ocijedite U srednjoj tavi pomiješajte heljdinu krupicu s jednom i pol šalicom vode, jednom žlicom maslaca i pola žličice soli. Pustite da provri, a zatim poklopite poklopcem i pirjajte na laganoj vatri 18-20 minuta. Baš kao i s rižom, trebali biste čuti šištanje dok se kuha, a kad završi, utihnut će. Po želji umiješajte još 1 žlicu maslaca. Nakon 20 minuta kuhanja vaša heljda bi trebala biti skuhana i spremna za poslužiti.
Drugi način kako kuhati heljdu je pomoću kuhala za rižu. Prebacite sve sastojke u kuhalo za rižu i postavite na postavku bijele riže. Kad zavri, po želji dodajte dodatnu žlicu maslaca i umiješajte 1-2 žličice vode da navlažite zrnca ako vam se čine malo suha. Poslužite vruće.
S ovim jednostavnim načinima kako kuhati heljdu ova superhrana biti će izrazito ukusna i zdrava.