Najbolji i najučinkovitiji način čuvanja suhih smokva je u pamučnoj vrećici koju stavite u hladnu, suhu smočnicu. Pazite da temperatura u smočnici ne bude iznad 15 stupnjeva Celzijevih. Smokve držite cijelu zimu u smočnici i tamo će vam trajati sve do kasnog proljeća.
Ako iz bilo kojeg razloga, poput nedostatka prostora ili klimatskih uvjeta, ne možete čuvati smokve u pamučnoj vrećici u dovoljno hladnoj smočnici, sljedeća opcija je da stavite pamučnu vrećicu u dvije plastične vrećice na donju policu vašeg hladnjaka.
U hladnjaku suhe smokve mogu izdržati šest i više mjeseci ako su pravilno izolirane od vlage.
Smokve možete i zamrznuti ako ih želite čuvati nešto trajnije. Samo provjerite jesu li stavljene u hermetički zatvorene plastične posude ili dobro zatvorene vrećice za zamrzavanje kako biste spriječili vlagu ili daljnju dehidraciju. Korisno ih je prije vakumirati i nakon toga staviti u zamrzivač.