Češnjak je namirnica bogata hranjivim tvarima te bi ju trebalo konzumirati tijekom cijele godine. Ono što je najvažnije jest da se na kvalitetan način češnjak pospremi kako bi u bilo kojem trenutku bio spreman za konzumiranje. Češnjak se može pospremiti na različite načine, a neki od njih su konzerviranje, sušenje, prelijevanje marinadom, itd.
Kako čuvati očišćeni češnjak bitno pitanje jer krivi omjer sastojaka ili krivi način spremanja može pokvariti cijeli proizvod. Ono što čuva jest očišćena glava češnjaka, odnosno njezini režnjevi.
Isto je tako važno znati koju vrstu češnjaka ste uzgojili jer o tome ovisi termin njegova vađenja. Postoje ozime vrste koje se vade početkom te proljetne koje se vade krajem srpnja. Razlika u ove dvije vrste jest i u doba sadnje. Ozime vrste češnjaka sade se na jesen, a proljetne na proljeće. Razlika je također i u čuvanju češnjaka, odnosno ozime vrste mogu stajati do šest mjeseci, a proljetne čak i do deset. Općenito, najbolji način za pohranu očišćenog češnjaka jesu suha mjesta s niskim temperaturama.
Također, očišćeni češnjak može se čuvati u hladnjaku i preporučljivo je u papirnatim vrećicama izoliranim od ostale hrane. Isto tako, češnjak možete zamrznuti, a potrebno ih je izvaditi prije upotrebe nekoliko sati. Ako pak ne želite čuvati češnjak u hladnjaku zbog toga jer vam smeta njegov miris, isti možete čuvati u posudi za hranu. Posudu u koju ćete staviti češnjak posolite, češnjak očistite te po njemu ponovno prospite sol tako da je cijeli u potpunosti prekriven.
I to je to, sada kada znate kao čuvati očišćeni češnjak, na vama je da se bacite na posao.