Nekoliko je poznatih metoda čuvanja mliječnih kefirnih zrnaca kao što su zamrzavanje ili sušenje. Međutim, jedan način kako čuvati gljivice kefira je u hladnjaku. Između svih opcija kako čuvati gljivice kefira, čuvanje u hladnjaku je najmanje štetna metoda za gljivice kefira.
No, kako čuvati gljivice kefira u hladnjaku? Kada držite mliječna kefirna zrnca u mlijeku u hladnjaku, ne zaboravite nekada promijeniti mlijeko. Žitarice nisu potpuno zaustavljene, proces fermentacije nastavlja se na nižoj temperaturi, ali puno sporije.
Kada čuvate kefir u hladnjaku, jednostavno stavite žitarice u čistu staklenku. Prelijte žitarice svježim mlijekom tako da budu potpuno uronjene u mlijeko. Nije važno koliko mlijeka koristite samo dok su potopljeni. Ako planirate kefir čuvati duže od tjedan dana, slobodno dodajte još mlijeka. Pokrijte poklopcem i čuvajte u hladnjaku do 1 mjeseca. Za ponovno aktiviranje kefira, procijedite ga iz mlijeka. Zatim kefir stavite u staklenku svježeg mlijeka i kvasite kao i obično.