Jota - vladarica zimskih trpeza i čuvarica zdravlja u Primoraca, Istrana i bodula!
Kvarner i Istra ne poznaju zimu bez jote. Dok vani "dere" bura, prozori s kojih se, sad već davnih dana mahalo otpravljajući kući posljednje turiste, zamagljeni su od pare.
Na štednjacima se krčka jelo koje već stoljećima štiti bodule, Primorce, Istrane pa i Gorane od prehlade, gripe i drugih zimskih bolesti, pritom ne okrepljujući samo tijelo.
20 dekagrama graha
pola kilograma ribanog kiselog kupusa
20 dekagrama suhog mesa (svinjska rebra ili nogice)
manja glavica luka
2-3 krumpira
2-3 češnja češnjaka
svežanj listova peršina
komad slanine (15 dekagrama)
2 lovorova lista
žlica maslinovog ulja
papar, sol, crvena paprika
Grah namočiti preko noći i prokuhati u jednoj vodi pa ponovno staviti kuhati.
Isprati suho meso pa ga staviti u hladnu vodu i pustiti da se
kuha. U trećem loncu ili
U ovom trenutku vam se u sva tri lonca nešto krčka, na štednjaku je gužva i pravo je vrijeme za mali odmak (zavisi o tome kolika vam je kuhinja :)
Uglavnom, uzmite dasku za rezanje, slaninu, češnjak i peršin, sjednite za stol i sve sitno nasjeckajte da se pretvori u jednoličnu masu.To što ste dobili zove se pešt i neizostavni je sastojak maneštra i ostalih jela na žlicu koja se kuhaju uz Jadran.
Pešt stavite u lonac s grahom. Nakon otprilike pola sata kuhanja, kupusu dodajte grah zajedno s vodom i meso, ali bez vode. Ostavite kuhati još otprilike sat vremena pa pred kraj dodajte krumpir narezan na kockice. Posolite i popaprite. Po želji napravite zapršku. Najbolje se jede uz domaći bijeli kruh, a još je bolje kad odstoji dan.
Uslast!
403 Forbidden