Jela sa mljevenim mesom odličan su izbor za ručak. Donosimo recept za pripremu jela mesne okruglice i bolonjez. Ovi recept odličan su izbor za pripremu ručka za svaki dan.
Mesne okruglice su prvo jelo sa mljevenim mesom koje možete jednostavno pripremiti.
Sastojci za prvo jelo sa mljevenim mesom:
- 2 velika jaja
- 1/4 šalice vode
- 1 manja glavica luka sitno nasjeckana
- 1 šalice mekih krušnih mrvica
- 2/3 šalice ribanog parmezana
- 2 režnja češnjaka, mljevena
- 2 žličice talijanske mješavine začina
- 1 žličica soli
- 2 kilograma mljevenog mesa (junetine)
Upute za pripremu jela od mljevenog mesa:
Zagrijte pećnicu na 180°. U velikoj zdjeli izmrvite mljeveno meso. Dodajte jaja, vodu, luk, krušne mrvice, parmezan, češnjak i začine. Lagano ali temeljito promiješajte. Oblikujte u lopte. Mesne okruglice stavite na podmazane rešetke u plitke posude za pečenje. Pecite nepokriveno dok više ne bude ružičasto, 15-18 minuta. Ovo jelo od mljevenog mesa je već gotovo, poslužite ga uz nadraži umak.
Bolonjez je još jedno jednostavno jelo od mljevenog mesa za koje donosimo recept.
Sastojci za bolonjez:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 šalica ribane mrkve
- 1 šalica celera
- 1 šalica luka
- 400 g mljevene junetine
- 400 g mljevene svinjetine
- 1 staklenka umaka od rajčice
- pola šalice čvrstog vrhnja
- 1 žličica soli
- pola žličice crnog papra
- 400 g tjestenine
- Parmezan
Kao pripremiti jelo sa mljevenim mesom bolonjez:
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte mrkvu zajedno s celerom i lukom i pirjajte dok ne omekšaju, oko 3 minute. Dodajte mljevenu junetinu i mljevenu svinjetinu i kuhajte dok ne porumene, usitnjavajući meso dok miješate.
U staklenku ulijte umak zajedno sa soli i paprom i kuhajte 30 minuta uz povremeno miješanje dok se umak ne zgusne. Kada je umak za ovo jelo sa mljevenim mesom postigao željenu gustoću, umiješajte čvrsto vrhnje. Maknite s vatre i poslužite preko svoje omiljene tjestenine i pospite parmezanom. Ovo jelo sa mljevenim mesom je gotovo. Dobar tek!