Želite pripremiti kelj na nešto drugačiji način, donosimo vam ideje za pripremu jela od kelja u kojima ćete uživati.
Prvo jelo od kelja - čips od kelja. Da dobro ste čuli možete napraviti čips od kelja i sve što će vam trebati jesu kelja ravnog lista-rebra su odrezana i odbačena, a lišće izrezano na komade od 5 cm, 1 žlica maslinovog ulja, ili po ukusu, morska sol po ukusu. Kako biste pripremili ovaj čips morat ćete komadiće kelja složiti na tanjure za mikrovalnu pećnicu kako se ne bi preklapali. Prelijte komadiće kelja maslinovim uljem te začinite morskom soli. Svaki tanjur kelja kuhajte u mikrovalnoj pećnici dok ne postane hrskav, 2 do 2 1/2 minute po potrebi.
Drugo jelo do kelja - salata od kelja. Potrebni su vam sljedeći sastojci:
- ½ šalice soka od limuna
- 1 žlica uljane repice
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica bijelog šećera
- ½ žličice soli
- ¼ žličice mljevenog crnog papra
- 1 kelj izrezana na komade veličine zalogaja
- 1 velika rajčica, narezana na kockice
- ½ šalice pečenih sjemenki suncokreta
- ½ šalice suhih brusnica.
Priprema ovog jela od kelja je vrlo jednostavna. U velikoj zdjeli umutite sok od limuna, ulje repice, maslinovo ulje, šećer, sol i crni papar. Dodajte kelj, rajčicu, sjemenke suncokreta i brusnicu te sve zajedno pomiješajte i to je to. Salata od kelja je gotova i s time ste napravili još jedno jelo od kelja.
Karfiol i kelj su super kombinacija. Potrebni sastojci za izradu ovog jela od kelja su:
- 1 šalica izmrvljenog cvjetače
- ¼ šalice vode
- 6 bjelanjaka
- 2 velika jaja
- 1 žlica mlijeka
- sol
- mljeveni crni papar po ukusu
- 1 šalica kelja
- ½ žličice sušenog timijana
- ¼ žličice češnjaka u prahu
- 1 ½ žličice naribanog parmezana
Kod pripreme je potrebno zagrijte veliku tavu od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri. U vruću tavu s vodom dodajte cvjetaču; poklopite i kuhajte dok cvjetača ne omekša, oko 8 minuta.
Dok se cvjetača kuha, miješajte bjelanjke, cijela jaja, mlijeko, sol i papar električnom ručnom miješalicom u posudi dok ne postane pahuljasto, oko 3 minute.
Umiješajte kelj, majčinu dušicu i češnjak u prahu u smjesu za tavu da se sjedine. Kuhajte dok kelj ne uvene, 3 do 4 minute; mješavinu povrća prebacite u smjesu jaja i promiješajte da se sjedini.
Vruću tavu poprskajte sprejom za kuhanje koji se ne lijepi. Ulijte smjesu od jaja i povrća i pospite parmezanom. Poklopite i kuhajte. U međuvremenu postavite rešetku za pećnicu. Otkrijte tavu i pecite u zagrijanoj pećnici. Upravo ste napravili još jedno jelo od kelja.