Priprema bundeve / Pripremite savršena jela od bundeve koja će vas oduševiti

Image
Foto: Shutterstock

Želite napraviti jela od bundeve a ne znate koja. Donosimo jela od bundeve koja će vas sve oduševiti.

23.9.2021.
13:39
Shutterstock
VOYO logo

Jela od bundeve su mnogobrojna, a ako još niste probali kukuruzne kocke s bundevom ili juhu od bundeve vrijeme je da napravite.

Za pripremu jela kukuruzne kocke s bundevom potrebni su vam sljedeći sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 dl mlijeka
  • 1 dl jogurta
  • 100 g kukuruznog griza
  • 150 g bijelog brašna
  • 400 gr bundeve isjecene na kockice
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 žlica maslaca
  • pola žlice soli
  • pola vrećice prapka za pecivo i mrvica cimeta
  • 1 dl mlijeka
  • pola žlice maslaca.

Sve sastojke, osim bundeve, sjediniti u jednu posudu i izmiješati. Kada dobijete jednolicnu masu, dodati bundevu i umjesati je u masu. Masu sipati u kalup za pečenje i peci na umjerenoj temperaturi dok porumeni. U toplom mlijeku otopiti maslac i kada je masa pećena, zaliti je. Vratiti u pećnicu još par minuta pa je izvaditi, prohladiti, isjeći na kocke i poslužiti.

Juha od bundeve. Za ovu juhu potrebno vam je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 50 g maslaca
  • 1 luk sitno nasjeckan
  • 150 g slanine narezane na male komadiće
  • ½ tikve narezane na srednje komade (potrebno vam je oko 500 g mesa bundeve)
  • 1l pilećeg temeljca
  • 100 ml dvostruke kreme
  • 3 žlice sjemenki bundeve, prepržene, javorov sirup, za podlijevanje.

U velikoj tavi s teškim dnom zagrijte ulje s 25 g maslaca. Dodajte luk i prstohvat soli te kuhajte na laganoj vatri 10 minuta ili dok ne omekša. Dodajte 60 g slanine i kuhajte još 5 minuta dok slanina ne pusti masnoću. Zatim pojačajte vatru na srednju, dodajte bundevu i temeljac te začinite.

Pustite da zavrije, pa smanjite vatru na laganoj vatri, poklopite poklopcem i kuhajte oko 40 minuta dok bundeva ne omekša. Ulijte vrhnje, ponovno prokuhajte i maknite s vatre. Odvojite malo tekućine, a zatim izmiksajte preostalu bundevu dok ne postane glatka i baršunasta, dodavajući tekućinu malo po malo u tavu (dodajte još tekućine ako vam se sviđa rjeđa).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjedite kroz fino sito, proverite začine i ostavite sa strane. Ostatak maslaca otopite u tavi na jakoj vatri i pecite ostatak slanine s crnim paprom 5 minuta. Podijelite slaninu između četiri zdjele, zagrijte juhu i prelijte. Za posluživanje pospite sjemenke bundeve i prelijte javorovim sirupom. Juha od budeve je gotova. Upravo ste napravili dva super jela od bundeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo