Priprema bundeve /

Pripremite savršena jela od bundeve koja će vas oduševiti

Image
Foto: Shutterstock

Želite napraviti jela od bundeve a ne znate koja. Donosimo jela od bundeve koja će vas sve oduševiti.

23.9.2021.
13:39
Shutterstock
VOYO logo

Jela od bundeve su mnogobrojna, a ako još niste probali kukuruzne kocke s bundevom ili juhu od bundeve vrijeme je da napravite.

Za pripremu jela kukuruzne kocke s bundevom potrebni su vam sljedeći sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 dl mlijeka
  • 1 dl jogurta
  • 100 g kukuruznog griza
  • 150 g bijelog brašna
  • 400 gr bundeve isjecene na kockice
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 žlica maslaca
  • pola žlice soli
  • pola vrećice prapka za pecivo i mrvica cimeta
  • 1 dl mlijeka
  • pola žlice maslaca.

Sve sastojke, osim bundeve, sjediniti u jednu posudu i izmiješati. Kada dobijete jednolicnu masu, dodati bundevu i umjesati je u masu. Masu sipati u kalup za pečenje i peci na umjerenoj temperaturi dok porumeni. U toplom mlijeku otopiti maslac i kada je masa pećena, zaliti je. Vratiti u pećnicu još par minuta pa je izvaditi, prohladiti, isjeći na kocke i poslužiti.

Juha od bundeve. Za ovu juhu potrebno vam je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 50 g maslaca
  • 1 luk sitno nasjeckan
  • 150 g slanine narezane na male komadiće
  • ½ tikve narezane na srednje komade (potrebno vam je oko 500 g mesa bundeve)
  • 1l pilećeg temeljca
  • 100 ml dvostruke kreme
  • 3 žlice sjemenki bundeve, prepržene, javorov sirup, za podlijevanje.

U velikoj tavi s teškim dnom zagrijte ulje s 25 g maslaca. Dodajte luk i prstohvat soli te kuhajte na laganoj vatri 10 minuta ili dok ne omekša. Dodajte 60 g slanine i kuhajte još 5 minuta dok slanina ne pusti masnoću. Zatim pojačajte vatru na srednju, dodajte bundevu i temeljac te začinite.

Pustite da zavrije, pa smanjite vatru na laganoj vatri, poklopite poklopcem i kuhajte oko 40 minuta dok bundeva ne omekša. Ulijte vrhnje, ponovno prokuhajte i maknite s vatre. Odvojite malo tekućine, a zatim izmiksajte preostalu bundevu dok ne postane glatka i baršunasta, dodavajući tekućinu malo po malo u tavu (dodajte još tekućine ako vam se sviđa rjeđa).

Procjedite kroz fino sito, proverite začine i ostavite sa strane. Ostatak maslaca otopite u tavi na jakoj vatri i pecite ostatak slanine s crnim paprom 5 minuta. Podijelite slaninu između četiri zdjele, zagrijte juhu i prelijte. Za posluživanje pospite sjemenke bundeve i prelijte javorovim sirupom. Juha od budeve je gotova. Upravo ste napravili dva super jela od bundeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo