Pripremite savršena jela od bundeve koja će vas oduševiti
Jela od bundeve su mnogobrojna, a ako još niste probali kukuruzne kocke s bundevom ili juhu od bundeve vrijeme je da napravite.
Za pripremu jela kukuruzne kocke s bundevom potrebni su vam sljedeći sastojci:
2 dl mlijeka
1 dl jogurta
100 g kukuruznog griza
150 g bijelog brašna
400 gr bundeve isjecene na kockice
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja
1 žlica maslaca
pola žlice soli
pola vrećice prapka za pecivo i mrvica cimeta
1 dl mlijeka
pola žlice maslaca.
Sve sastojke, osim bundeve, sjediniti u jednu posudu i izmiješati. Kada dobijete jednolicnu masu, dodati bundevu i umjesati je u masu. Masu sipati u kalup za pečenje i peci na umjerenoj temperaturi dok porumeni. U toplom mlijeku otopiti maslac i kada je masa pećena, zaliti je. Vratiti u pećnicu još par minuta pa je izvaditi, prohladiti, isjeći na kocke i poslužiti.
Juha od bundeve. Za ovu juhu potrebno vam je:
1 žlica biljnog ulja
50 g maslaca
1 luk sitno nasjeckan
150 g slanine narezane na male komadiće
½ tikve narezane na srednje komade (potrebno vam je oko 500 g mesa bundeve)
1l pilećeg temeljca
100 ml dvostruke kreme
3 žlice sjemenki bundeve, prepržene, javorov sirup, za podlijevanje.
U velikoj tavi s teškim dnom zagrijte ulje s 25 g maslaca. Dodajte luk i prstohvat soli te kuhajte na laganoj vatri 10 minuta ili dok ne omekša. Dodajte 60 g slanine i kuhajte još 5 minuta dok slanina ne pusti masnoću. Zatim pojačajte vatru na srednju, dodajte bundevu i temeljac te začinite.
Pustite da zavrije, pa smanjite vatru na laganoj vatri, poklopite poklopcem i kuhajte oko 40 minuta dok bundeva ne omekša. Ulijte vrhnje, ponovno prokuhajte i maknite s vatre. Odvojite malo tekućine, a zatim izmiksajte preostalu bundevu dok ne postane glatka i baršunasta, dodavajući tekućinu malo po malo u tavu (dodajte još tekućine ako vam se sviđa rjeđa).
Procjedite kroz fino sito, proverite začine i ostavite sa strane. Ostatak maslaca otopite u tavi na jakoj vatri i pecite ostatak slanine s crnim paprom 5 minuta. Podijelite slaninu između četiri zdjele, zagrijte juhu i prelijte. Za posluživanje pospite sjemenke bundeve i prelijte javorovim sirupom. Juha od budeve je gotova. Upravo ste napravili dva super jela od bundeve.