Sastojci:
tijesto
- pola kilograma glatkog brašna
- 60 grama šećera
- 2 vrećice suhog kvasca
- prstohvat soli
- 125 grama maslaca
- dva jaja
- pola litre mlijeka
premaz
- grožđice (količina po želji)
- 100 grama maslaca
- 3 žlice cimeta
- 6 žlica smeđeg šećera
- naribana korica limuna ili naranče
preljev
- decilitar mlijeka, žličica ruma i 3 žlice šećera u prahu kratko prokuhati
postupak
Otopiti maslac u mlijeku - ne dozvoliti da zakuha, nego samo zagrijati.
Pomiješati brašno, šećer, kvasac, sol, jaje i maslac koji smo prethodno otopili u mlijeku.
Umijesiti mikserom tijesto dok ne bude sjajno i glatko pa pustiti da se diže dok mu se volumen ne udvostruči (za to mu treba otprilike pola sata).
Grožđice namočiti u vodi ili u rumu.
Razvaljati tijesto, namazati ga maslacem koji smo prethodno otopili na laganoj vatri.
Posuti cimetom, šećerom, naribanom koricom naranče ili limuna i grožđicama, zarolati pa rezati u rolice, složiti ih u pleh koji smo namazali maslacom - ne preblizu jednu drugoj jer će narasti dok se budu pekle.
Prekriti ih krpom i ostaviti na toplome još 10-ak minuta da nadođu.
Možete ih peći na dva načina. kod prvog će rolice biti "konkretnije" i punije, a kod drugoga mekše i "pahuljaste".
- Staviti ih u pećnicu i peći na 180 Celzijevih stupnjeva, 20-ak minuta (dok ne porumene). Izvaditi ih, zaliti preljevom koji smo napravili od šećera u prahu i mlijeka, prekriti folijom i ostaviti kratko da rolice omekšaju.
- Zagrijati pećnicu na 230 Celzijevih stupnjeva i peći rolice 10-ak minuta, zaliti ih preljevom i vratiti na 2 minute natrag u pećnicu. Izvaditi ih i pokriti folijom.
Poslužiti još tople uz čaj ili kavu. Naravno, sjajne su i kad se ohlade.