Ovaj jednostavan recept za vegetarijansko ječam varivo pripremljen je od ječma, mrkve, kupusa, tikvica i konzervirane rajčice. Izvrsna stvar u vezi ovog recepta za ječam varivo je što je vrlo prilagodljiv, te možete dodati ili izbaciti određene sastojke, ovisno o ukusu.
Sastojci potrebni da se pripremi ječam varivo su:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 srednji luk, narezan na kockice
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 litra vode
- 100 grama nekuhanog ječma
- 2 mrkve, narezane na kockice
- 200 grama šalice narezanog kupusa
- 1 srednja tikvica, narezana na ploške
- 1 limenka rajčice, narezane na kockice
- 2 lista lovora
- 20 grama svježeg peršina
- Sol i papar, po ukusu
Kako biste pripremili ječam varivo najprije u velikoj posudi pirjajte nasjeckani češnjak i luk narezan na kockice na maslinovom ulju 4 do 5 minuta, dok omekšaju. U vodu pažljivo dodajte ječam, mrkvu narezanu na kockice, nasjeckani kupus, tikvice, pasiranu rajčicu i lovor te lagano kuhajte na srednjoj vatri. Zatim u ječam varivo dodajte svježi peršin, te malo soli i papra.
Smanjite vatru na srednje nisku i poklopite lonac. Ostavite ječam varivo da se kuha dok ječam ne omekša, oko 30 minuta, a po mogućnosti i duže, povremeno miješajući. Ovaj recept za vegetarijansko ječam varivo već je gotov te je ječam varivo spremno za posluživanje. Dobar tek!