Tikve su biljka koja pripada obitelji krastavaca. Tikva je ljetna biljka blijedozelenog, cilindričnog tijela, u kojem svaki plod ima duboke brazde po dužini. Tikve se mogu jesti sirove ili kuhane. Obično se reže po dužini i prži, peče na žaru ili peče u pećnici. Tikve se također mogu fino nasjeckati i dodati jelima kao alternativa tjestenini za one na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata. No, je li tikva voće ili povrće?
Iako se tikve često smatraju povrćem i koriste se kao povrće u kuhinji, one su zapravo voće. Ne samo da tikvei dolaze iz sjemena, one rastu na cvjetnom dijelu biljke tikve. Kada ljudi u svijetu kuhanja klasificiraju hranu kao voće ili povrće, obično to čine na temelju okusa, a ne znanosti. Budući da se voće obično smatra slađim od povrća, često se poslužuje u slađem kontekstu, odnosno kao desert.
Kada znate je li tikva voće ili povrće, potrebno je znati kako iskoristiti tikvu u kuhinji. Za razliku od većine voća, tikvice se jako dobro drže kada su pečene ili pržene, kao i većina drugog povrća. Sjeckaju se za salate i koriste kao prilog. Dakle, dok su tikvice tehnički i botanički voće, većina svijeta će i dalje koristiti tikvice kao povrće.