Velik je izbor voća i povrća, ali Nevenka Hamzić već zna što joj
treba! Osim povrtne tradicionalne zimnice, Nevenka uvijek
priprema i marmelade! Slasnim šljivama nije mogla odoljeti!
"Radit ćemo pekmez od šljiva, evo našla sam tu prekrasne šljive,
jako su ukusne, jako su slatke, možemo ih probati! Probajte",
pozvala nas je Nevenka.
Nakon tržnice, vrijeme je za pripremu zimnice! Nevenka se brzo
bacila na posao, a umak od rajčica je nešto što čini sastavni dio
svake zimnice!
Nakon ukusnog umaka od rajčice, valja prionuti na marmeladu od
šljiva. Vruće se stavljaju u staklenke, vruće se zatvaraju, čeka
se klik poklopca, to znači da je dobro zatvorena flašica,
bočica.
Sve to što je Nevenka napravila nema nimalo aditiva. Za razliku
od kupovne zimnice. No, stručnjaci tvrde - veće razlike nema jer
se pojačivači okusa i razni dodaci zimnicama - strogo
kontroliraju!
Što se marmelade, odnosno po europski rečeno, džema tiče - tu je
kemija ipak malo zastupljenija. Najbolje su prošli kiseli
krastavci. Točnije sve što se na policama kupa u octu i soli
odnosno prirodnim konzervansima.
Što se cijene tiče, najjeftinija je zimnica ona iz vlastita vrta.
Nešto skuplje proći ćete kupujute li potrebne namirnice.
Najskuplje pak kupite li već gotov proizvod. No, čini se da - što
se zdravlja tiče - prevelike razlike ipak nema.
Više pogledajte u prilogu!
Zimnicu, pretpostavljamo, NE nosite u torbi. Ali zato gospođa Nevenka iz naše sljedeće priče u torbi nosi sve potrebno za pravu domaću marmeladu ili umak od rajčica. Maji Oštro otkrila je svoje tajne recepte, a u usput smo i pokušali riješiti misteriji - je li domaća zimnica uistinu bolja od kupovne. Evo što smo doznali.