Sushi je tradicionalno jelo japanske kuhinje koje se sastoji od kombinacije riže za sushi i raznih svježih ili ukiseljenih sastojaka poput sirove ribe, morskih plodova, povrća i jaja. Sushi je vrlo popularan diljem svijeta i postoji nekoliko vrsta sushija, poput maki, nigiri i sashimi.
Da biste napravili sushi kod kuće, trebat će vam sljedeći sastojci:
- 400 g riže za sushi
- 60 ml rižinog octa
- Prstohvat šećera
- Prstohvat soli
- 10 listova norija
- Losos, celer ili drugi sastojci po izboru
- Soja umak, wasabi i đumbir za posluživanje
Kada želite napraviti sushi kod kuće najprije skuhajte rižu za sushi prema uputama na pakiranju i pustite da se malo ohladi. Zatim, u maloj posudi zagrijte rižin ocat, šećer i sol dok se šećer i sol ne rastope. Prelijte smjesu preko kuhane riže i pažljivo je promiješajte.
Sljedeći korak je priprema sastojaka za sushi. Možete koristiti ribu, morske plodove, povrće ili jaja. Sastojke narežite na trake i pripremite nori. Stavite nori na bambusovu podlogu za rolanje i ravnomjerno rasporedite rižu po noriju. Ostavite jedan kraj norija bez riže. Na sredinu riže stavite sastojke po želji. Za rolanje sushija, uzmite kraj norija koji je prekriven rižom i nježno ga uvijajte preko sastojaka, pazeći da sve ostane na svom mjestu. Zatim, pomoću bambusove podloge učvrstite rolu. Kada završite s rolanjem, ostavite rolu da se ohladi na nekoliko minuta prije nego što ju narežete na komade. Poslužite s soja umakom, wasabijem i đumbirom. Ovaj način za pripremu sushija već je gotov i sushi je spreman za posluživanje. Dobar tek!