Ovaj recept za klasičnu okruglu pitu od jabuka je najbolji koji ćete ikad kušati. Okrugla pita od jabuka ima ljuskavu koricu od maslaca i nježno, lagano začinjeno punjenje pite od jabuka. Upotrijebite kombinaciju različitih vrsta jabuka za najbolji okus i pecite dok vrh ne porumeni.
Sastojci za okruglu pitu od jabuka su:
- 400 grama kora za pitu
- 6 tanko narezanih, oguljenih jabuka
- 100 grama šećera
- 2 žlice višenamjenskog brašna
- 3/4 žličica mljevenog cimeta
- 1/4 žličica soli
- 1/8 žličica mljevenog muškatnog oraščića
- 1 žlica soka od limuna
Kada želite pripremiti okruglu pitu od jabuka najprije zagrijte pećnicu na 220°C. Stavite 1 koru za pitu u nepodmazani stakleni tanjur za pite. Čvrsto pritisnite uz bočnu i donju stranu. U velikoj zdjeli lagano pomiješajte sastojke za punjenje te stavite žlicom u tanjur obložen korom. Odozgo stavite drugu koru. Zamotajte višak gornje kore ispod ruba donje kore, pritiskajući rubove zajedno da se zatvore. Izrežite proreze ili oblike na nekoliko mjesta u gornjoj kori. Pecite okruglu pitu od jabuka 40 do 45 minuta ili dok jabuke ne omekšaju, a korica ne porumeni. Rub kore prekrijte trakama folije nakon prvih 15 do 20 minuta pečenja kako biste spriječili pretjerano tamnjenje. Ohladite okruglu pitu od jabuka na rešetki najmanje 2 sata prije posluživanja. Dobar tek!