Kremasti umak od šampinjona savršen je dodatak raznim jelima poput tjestenine, riže ili pohane hrane. Ovaj umak jednostavan je za pripremu i pravi se od samo nekoliko sastojaka.
Sastojci za kremasti umak od šampinjona su:
- 250 g svježih šampinjona
- 1 veliki luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice glatkog brašna
- 400 ml mlijeka
- 50 g svježe naribanog parmezana
- sol i papar po ukusu
Kada pripremate kremasti umak od šampinjona, najprije operite šampinjone i nasjeckajte ih na manje komadiće. Ogulite luk i češnjak, te ih nasjeckajte na manje komadiće. U velikoj tavi, na srednje jakoj vatri, otopite maslac. Dodajte nasjeckani luk i češnjak i pržite dok ne postanu mekani i staklasti. Dodajte nasjeckane šampinjone u tavu s lukom i češnjakom i pržite dok ne omekšaju i puste vodu, oko 10 minuta.
Posipajte brašno preko šampinjona i dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine. Polako dodajte mlijeko u tavu, stalno miješajući, dok se umak ne zgusne i ne počne kuhati. Kuhajte umak još 2-3 minute dok se ne zgusne do željene konzistencije. Dodajte svježe naribani parmezan i dobro promiješajte. Posolite i popaprite po ukusu. Kremasti umak od šampinjona već je gotov i spreman za posluživanje. Dobar tek!