Gravče na tavče tradicionalno je makedonsko jelo koje najčešće se priprema sa slaninom ili svinjskim rebarcima, no donosimo poseban recept za gravče na tavče bez mesa.
Za gravče na tavče bez mesa potrebno je:
- 300 grama kuhanog miješanog graha
- maslinovo ulje
- češnjak
- crveni luk
- mrkva
- sol
- koncentrat rajčice
- peršin
- slatka paprika
- kajenski papar
- timijan
- naribani dimljeni tofu.
Gravče na tavče bez mesa jednostavno se priprema.
Najprije ulijte 50 ml maslinovog ulja. Kada se ulje zagrije dodajte luk i dinstajte minutu pa dodajte naribanu mrkvu i pirjajte dok luk ne poprimi boju. Zatim u posudu dodajte protisnuti češnjak i tofu. Kad češnjak pusti svoj miris, dodajte koncentrat rajčice, sol, mljevenu papriku, timijan i kajenski papar. Kada se sve zajedno zagrije u posudu ulijte tekućinu od kuhanja graha zajedno sa grahom i sve zajedno pomiješajte dok se ne zagrije.
Sljedeći korak kada pripremate gravče na tavče bez mesa je radi se u pećnici . Premjestite smjesu u vatrostalnu posudu, dodajte peršin i stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C. Pecite dok se ne pojavi tanka kora, odnosno dok se gravče na tavče bez mesa ne zapeče.
Ovaj recept za gravče na tavče bez mesa je gotov i vaše jelo je spremno za posluživanje. Dobar tek!