Zavode mozak /

Gastrofizika: znate li da postoje tanjuri koji pojačavaju percepciju okusa hrane?

Image

Pokusi su pokazali da jedenje kokica iz plave zdjele stvara slađi okus nego li iz bijele zdjele

13.6.2018.
7:00
VOYO logo

Njemački  proizvođač kućanskih aparata NEFF, slavan po svojoj strasti za kuhanjem i intuitivnim kuhinjskim aparatima, udružio se s britanskom keramičarkom Reikom Kanekom kako bi stvorio jedinstvenu kolekciju tanjura koji mogu zavesti mozak kako bi doživio bogatiji osjećaj okusa.

Ono što se mora imati za jela opsjednuta okusima  je tanjur inspiriran revolucionarnim istraživanjem prof. Charlesa Spencea u području gastrofizike. Proučavajući različite elemente koji pridonose nezaboravnom iskustvu prehrane, prof. Spence se udružio s NEFF-om kako bi otkrio koja boja, oblik, tekstura, pa čak i težina tanjura mogu pojačati percepciju okusa hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Prema riječima profesora Spencea naš se mozak s nama poigrava na način kako naš okus stvaraju naše oči.  Pokusi su pokazali da jedenje kokica iz plave zdjele stvara slađi okus nego li iz bijele zdjele. Slično tome, kada je u pitanju oblik, asimetričan, kutni tanjur može stvoriti kiselost i ljutost  hrane  mnogo više nego okrugli tanjur. Radeći s NEFF-om na primjeni nekih od ovih principa na dizajniranju finih porculanskih tanjura  bio je zaista zanimljiv izazov i prilika da se vide  učinci gastrofizike u primjeni te kako se ona koristi kao inspiracija u kreiranju dizajna tanjura.  

Ekskluzivna kolekcija tanjura sastoji se od tri  tanjura koji su posebno dizajnirani kako bi pojačali okus svake faze obroka i postigli  vrhunsko iskustvo blagovanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

● Startni tanjur: Inspiriran energijom morskih valova, ovaj tanak fini kineski porculanski tanjur dizajniran je kako bi pojačao okus morskih plodova ili ribe kao predjela.  Podsjetnik na morski  svijet preko bijele i plave pocakljenosti,  te hrapavost teksture koja podsjeća na riblje ljuske omogućavaju tom  tanjuru pojačati percepciju slanosti kroz njegov kutni oblik.

Image

Tanjur koji pojačava okus morske hrane ili ribe kao predjela. Okusi začina i đumbira oživljuju u jelima posluženim u crnoj kamenoj pocakljenoj zdjeli. Zdjela u obliku maline učinit će okus voćnog deserta slađim.

● Zdjela za glavno jelo: Ova uglasta, crna kamenom pocakljena zdjela pojačava osjećaj začina. Hrapavost i tekstura pješčanog papira zdjele pojačavaju okus đumbira, čineći je idealnom za serviranje jela poput na primjer Tajlandskog  zelenog curry-a.

● Zdjela za desert: Inspirirana oblikom maline, ova desertna zdjela dizajnirana je kako bi izmamila voćni okus slastica. Ružičasta boja povećava percepciju slatkoće, dok je njen vanjski zaobljen rub poput maline okidač za podsjećanje na voće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reiko Kaneko, keramičarka koja je kreirala ovu kolekciju  tanjura objasnila je da je još otkako je otkrila rad prof. Charlesa Spencea, bila fascinirana različitim dimenzijama koje utječu na okus. Igrajući se s bojom, oblikom i teksturom s ciljem ultimativnog utjecaja na način na koji će oni koji jedu kušati  hranu  otvorila je mnoge kreativne putove koji se odražavaju u njenom dizajnu. 

Image

Gastrofizika je otvorila oči prema drugačijem svijetu 'sastojaka' koji dolaze u igru nakon što se hrana skuha: elementi koji utječu na to kakvog je okusa hrana kada se poslužuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo