Famozni bijeli umak je klasični francuski umak koji se sastoji od mlijeka, brašna, maslaca i začina. Famozni bijeli umak može se poslužiti uz različite vrste jela, poput ribe, povrća ili tjestenine. Sastojci potrebni da se pripremi famozni bijeli umak su:
- 60 g maslaca
- 60 g brašna
- 600 ml mlijeka
- Sol i papar
- Muškatni oraščić
Kada se priprema famozni bijeli umak najprije u tavi na srednjoj vatri rastopite maslac i dodajte brašno, miješajući dok se ne formira glatka smjesa. Postupno dodajte mlijeko u smjesu, neprestano miješajući dok se ne dobije glatka tekstura.
Dodajte sol, papar i muškatni oraščić po ukusu, te kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta, dok se umak ne zgusne. Uklonite umak s vatre i pustite ga da se ohladi. Famozni bijeli umak već je gotov i on je odličan dodatak uz gotovo svako jelo. Za poseban okus, možete dodati različite začine poput češnjaka, kopra, peršina ili limunovog soka. Dobar tek!